Ervaringen

Aanleg strakke groene tuin voor jong gezin in nieuwbouwwijk

Meteen na het eerste gesprek met Bertwin hadden wij een positief gevoel en vrijwel direct schetste hij precies de tuin voor die wij voor ogen hadden. Daarna hebben we nog diverse gesprekken gehad over de details en het uiteindelijke ontwerp. Wat wij als zeer prettig hebben ervaren is dat Bertwin tijdens de uitvoer op basis van de situatie het plan in overleg bij stelde. Daarbij gaf hij deskundig advies. Zo is de plek van onze appelboom veranderd om zoveel mogelijk zon over te houden op ons achterterras en om diezelfde reden de schuur verplaatst naar de andere kant. Hij neemt je mee in het hele proces van a t/m z. Bovendien heb ik ook zijn medewerkers als gezellig ervaren. Er hangt een positieve sfeer onder de mannen als ze aan het werk zijn. Erg leuk.

Na oplevering is Bertwin altijd genegen nog wat advies hier en daar te geven en verzorgd hij een zeer nette nazorg. Kortom, wij zijn zeer blij met de tuin en met het hele proces. Ik geloof dat we nog nooit zoveel in de tuin hebben gezeten maar hebben er nu één die uitnodigt om naar buiten te gaan.

Bedankt!

Groet,
Jeroen en Marleen Lof


Familie Lof, Harderwijk

Onderhoud en advies voor- en achtertuin, Huizen

Vanaf het moment dat Bertwin zijn hoveniersbedrijf had opgezet, zijn wij klant bij hem geworden. Elk jaar onderhoudt Bertwin onze voor- en achtertuin. Hij doet dat tot onze volle tevredenheid. Bertwin adviseert ons m.b.t. het wel of niet snoeien (wat kan wel, wat kan niet) en zorgt ervoor dat de tuinen er keurig bijliggen. Hij adviseert ons over nieuw aan te schaffen planten en struiken. Ook bomen die passen in onze tuin worden met zorg uitgezocht en neergezet. Hij werkt zeer zorgvuldig. Ook de voeding van de tuin wordt verzorgd. De besproeingsinstallatie verzorgt hij eveneens voor ons. Hij laat de tuinen altijd keurig achter. Bertwin is een rustige, lieve man.
Een pluspunt is dat Bertwin natuurlijke voedingsstoffen gebruikt. Wij hopen nog lang gebruik te mogen maken van zijn groene diensten.

Germa en Wico van Dijk
Huizen

Familie van Dijk, Huizen

Aanleg en onderhoud familietuin in bosrijke omgeving

Wij zijn heel erg blij met onze 'tuin van' Bertwin en delen graag onze ervaringen.

Biologisch, natuurlijk, organisch, 'tailor-made', kindvriendelijk en prettig is wat wij zochten en vonden in het ontwerp en werk van Bertwin.

Uiteraard werkt Bertwin met biologische planten, grond en bemesting.

Zelfs de strakke tegels van ons terras hebben in het goed afgestemde groen eromheen een natuurlijke uitstraling. Wat niet betekent dat onze tuin verder 'wild' is. Zo krijgen onze struiken vanzelfsprekend de nodige snoeibeurt - echter met de hand, waardoor het resultaat een natuurlijke uitstraling heeft en dus voor ons klopt.

De beplanting van onze tuin is steeds meer een 'meer-jaren-plan' geworden. Dit zeker onder aanraden van Bertwin. In het begin hebben wij nog wat grote 'kant-en-klaar' bomen en struiken geplaatst. Dit was ook fijn als basis. Nu kijken wij - samen met Bertwin - steeds meer naar de potentie en groei over de jaren. Bertwin heeft daar een heel duidelijk beeld en visie in, wat erg prettig werkt.

Onze keuzes en wensen zij niet altijd 'alledaags'. Bertwin denkt hier telkens weer heel goed in mee, zodat wij uiteindelijk bij een resultaat komen, dat bij ons past. Hierin roept hij - indien nodig en/of handig - op tijd andere 'experts' in. Zoals bijvoorbeeld voor onze vijver, of voor het snoeien/onderhoud van de grove dennen.

Bij het ontwerp van onze tuin was het voor ons van groot belang, dat het ook een plek is waar onze kinderen volop kunnen genieten. Bertwin gaat hier fantastisch op in. Dit begon bij de keuze/afraden van 'giftige' planten, toen ze nog kleiner waren. En is er nu een 'modderplek' voor onze jongste. Een 'boomhut-experimenteerplek' voor onze oudste, een kruidentoren voor onze middelste en terugtrekplekken voor ieder van hun. Alles helemaal opgaand in de rest van de tuin. En als wij ineens stenen voor een vuurplek zoeken, heeft Bertwin ze in zijn loods.

Als Bertwin in onze tuin werkt, is dat altijd prettig. Sterker nog - onze kinderen (en wij) helpen heel graag mee en Bertwin neemt daar juist de tijd en aandacht voor. Voor grotere klussen vraagt Bertwin collega's mee. Meestal is dat een vast 'gezicht'. Een enkele keer een nieuwe collega - echter zijn het altijd fijne mensen.

Na 8 jaren samenwerking is Bertwin ons vaak in voor onze 'wensen'. Hij kijkt erg goed naar wat bij ons past - in stijl - maar ook onderhoud en leeftijd van onze kinderen. Wij hadden geen beter 'zorg' voor onze tuin kunnen vinden.


Familie de Groot, Bilthoven

Aanleg en onderhoud gezellige tuin nieuwbouwwijk

“Wij hebben onze hele tuin (ca 200 m2) laten ontwerpen en aanleggen door Tuinen van Bertwin. Van ontwerptekeningen tot schutting, van betegelen van de oprit en terrassen tot het poten van alle bloemen, planten, bomen en gras. Bertwin hanteert reële prijzen en geeft goed en eerlijk advies over wat je wel en wat je beter niet kan doen. Hij heeft de hele tuin afgestemd op onze wensen, zoals kleuren, veel/weinig onderhoud, overleg met buren over tuinafscheidingen. Als we vragen hebben, is het een kwestie van een berichtje sturen en binnen no-time krijg je een antwoord. Moet er een boom of struik verplaatst, verwijderd of vervangen worden? Geen probleem. Ook komt Bertwin desgewenst de tuin winter- en zomerklaar maken, wat een heleboel onderhoud scheelt. Wij zijn heel blij met Tuinen van Bertwin! André en Berna van Ewijk, Landsmeer.”

Familie van Ewijk, Landsmeer

Renovatie, ontwerp en advies stadstuin Harderwijk

Door Google kwamen wij bij Bertwin terecht. Wij zochten iemand die onze zonovergoten, stenige stadstuin wist om te toveren tot een groene oase voor zowel ons als vogels en bijen.
Wat een voltreffer! Bertwin paste in alle opzichten bij ons. Ook hij houdt van zwarte koffie (😊) en groene tuinen. Ook hij wilde graag bestaande materialen zo veel mogelijk hergebruiken. We mochten zelf aangeven wat onze eisen waren, en dat waren er veel: schaduw, een waterpartij, ruimte voor een droogmolen, ruimte voor een overkapping, ruimte voor een eettafel, veel bloeiers en klimmers, geen symmetrie, een regenton, een tuinpad met oude klinkertjes, verlichting…
Dit wil niet zeggen dat Bertwin alle wensen klakkeloos invult. Hij kwam met goede adviezen en legde uit waarom iets wel of niet kon. Wat we heel erg waardeerden, dat gaandeweg de aanleg Bertwin ook met spontane ideeën kwam. Zo belandde er een stromend beekje in de tuin (waarop warme dagen de vogels dankbaar drinken en badderen), en een schijf van een omgezaagde boom als bruggetje – het lijkt net of er een eeuwenoude boom in onze tuin heeft gestaan.
Al na het eerste ontwerp waren we razend enthousiast. Bertwin (en zijn compagnon René) zijn kundig en professioneel en hebben echt keihard gewerkt en een plaatje van onze tuin gemaakt. Na het aanleggen van de tuin hield de service niet op. Planten die niet aangeslagen waren, werden vervangen. Bertwin keek mee als er gesnoeid of bemest moest worden. Inmiddels zijn we ‘los’ van Bertwin, maar met vragen kunnen we altijd bij hem terecht. Vier seizoenen rond genieten wij van al dat moois. Van de tien sterren aanbeveling geven we Bertwin er 100!

Germen en Franca Schuiling, Harderwijk 


Familie Schuiling, Harderwijk

Aanleg, advies en onderhoud tuin hoekwoning Harderwijk

We kennen Bertwin al zo’n 15 jaar. Hij komt regelmatig ‘iets’ in onze tuin doen. Déze tuin hebben we na een verhuizing pas 6 jaar. Ze is niet groot maar maakt wel een grote indruk, want ze strekt zich aan drie kanten om ons hoekhuis heen uit, van de er buiten liggende trottoirs afgescheiden door een ligusterhaag (vooraan) en begroeide heidematten (achterzijde). Hierbinnen heerst privacy, met wat gecontroleerde wildgroei, een moestuin, een paar grotere heesters, een rij rhododendrons aan de zijkant met ervoor hortensia’s en overal maagdenpalm als bodembedekking. Tussen de beplanting legden we een zithoekje aan en een tegelpad van 3 tegels (90 cm) breed, dat uitloopt op een ook met betontegels gelegd groot terras achter het huis.

In het voorjaar zien we eerst narcissen, blauwe druifjes en een paar tulpen, daarna veel akelei en dan de hele zomer door dahlia’s’ , hibiscus, en van alles en nog wat, vaak een verrassing. Bertwin helpt ons de ‘balans’ te bewaren, snoeit de haag en verder wat nodig is, plant of verplant een en ander, en zorgt voor bemesting en kalk. Hij en wij vinden het fijn om samen in de tuin te bekijken wat mooi is en te overleggen wat nog veranderd of aangevuld moet worden.

Naast het trottoir aan de voorzijde liggen langs de hele straat plantperken van de gemeente, die er zo oninteressant en zelfs verwaarloosd uitzagen dat wij in overleg met de gemeente voor mekaar kregen dat de hele zaak geruimd werd en nieuwe goeie grond aangebracht. Samen met de buren werden we in de gelegenheid gesteld om nieuwe beplanting uit te zoeken, die te planten en ook verder te onderhouden. Een prachtige ‘deal’. We vroegen Bertwin een ontwerp te maken met door hem te kiezen planten, die wij vervolgens gingen bestellen bij een tuincentrum. De planten werden bij ons afgeleverd in november 2023 en de rekening ging naar de gemeente. De planten gingen de nieuwe grond in, en in het hierop volgende voorjaar zien we hoe ze allemaal gaan uitgroeien, op één soort na, die geen wortels blijkt te ontwikkelen en waarvoor het tuincentrum nieuwe levert. Het geheel ziet er prachtig uit en we zijn erg benieuwd naar het straks ‘volwassen’ resultaat van het speelse ontwerp van Bertwin.

Jan en Marjen Schakel, Harderwijk

Familie Schakel, Harderwijk

Aanleg en onderhoud bij familietuin in jonge woonwijk

Wij hebben prettig samengewerkt aan onze droomtuin met Bertwin. Als gezin hadden we best wat wensen, onze tuin moest kindvriendelijk zijn maar met veel oog voor natuur en dier. Vanaf het eerste contact verliep alles naar wens. Bertwin heeft een gave om goed en duidelijk te communiceren en onze dromen om te zetten naar een realistisch tuinontwerp en budget. Ook de tuinaanleg hebben wij door Bertwin laten uitvoeren. Samen met Rene en Nick heeft hij elke dag een prettige samenwerking weten neer te zetten. Alle mensen die betrokken waren hadden duidelijk het talent om hun toegevoegde waarde terug te laten komen in het eindresultaat. vakmannen! Door de juiste communicatie en de correcte planning en budgetbewaking hebben we genoten van de gehele tuinaanleg.

Groet!
Isabel en Nick


Familie van Moerkerk, Harderwijk

Renovatie en onderhoud bestaande tuin rondom het huis

Ons nieuwe huis kwam met een behoorlijk grote tuin waar veel aan moest gebeuren. Het was best een uitdaging om aan alle wensen te kunnen voldoen. Wij wilde graag een natuurlijke tuin waar we op den duur weinig onderhoud aan zouden hebben, we wilden een leuke zithoek, speelruimte voor de kinderen, een moestuin en er was een vijver die we wilden behouden. Tuinen van Bertwin heeft ons heel goed bij geholpen met inachtneming van onze wensen en de mogelijkheden van de tuin zelf. Hij heeft veel kennis van de plantenwereld en welke soort het op bepaalde plekken goed doen. Tuinen van Bertwin heeft in alle fases topwerk geleverd. Van het maken van een plan, tot de daadwerkelijke uitvoering en het jaarlijkse onderhoud. Tuinen van Bertwin is een professionele, ervaren en kundige hovenier met wie wij een heel prettige samenwerking hebben. Wij hebben hem al aan meerdere mensen aanbevolen.

Familie jaspers, Huizen
 
Webdesign: Inzpire Design & Communicatie|Webdevelopment: Exitus-ICT